Cand vine vorba despre servicii logistice, acestea trebuie privite ca un ansablu de practici care leaga producatorii si consumatorii. Managementul serviciilor logistice este un sistem folosit pentru satisfacerea cererii generate de clienti prin mai multe metode.

Printre acestea se numara planificarea, controlul si implementarea unor solutii eficiente pentru circulatia bunurilor si serviciilor catre destinatie.O firma logistica ajuta companiile sa isi reduca costurile cu privire la gestiunea stocurilor si sa isi creasca numarul de clienti.

Activitatile unor servicii logistice reprezinta o componenta importanta in atingerea scopurilor unei afaceri prin mutarea organizata a produselor. Colaborarea cu aceste firme de servicii logistice asigura livrarea produselor intr-o maniera rapida si eficienta.

Servicii logistice si managementul acestora

Importanta managementului serviciilor logistice este ca acestea se asigura ca produsele sunt livrate in cel mai economic, eficient si rapid mod. Elementele unui sistem de management eficient in domeniul logistic cuprinde mai multe activitati:

operatiuni pt servicii logistice

Daca vrei sa urmezi solutiile „ca la carte” de management cu privire la servicii logistice, exista cateva metode consacrate. Insa, o data cu dezvoltarea societatii si a tehnologiei, apar noi elemente de management. De cele mai multe ori acestea sunt alimentate de noile sisteme care vin sa imbunatateasca practicile obisnuite.

Tehnologizare

  • Adaptarea la Industry 4.0. Acest lucru se refera la un nou val de industrializare, care cuprinde automatizarea proceselor. Astfel, se poate trece la sisteme intuitive care anticipeaza solutii eficiente pentru orice proces, de la inventariere marfuri, pana la transportul acestora.
  • IoT (Internet of Things) pentru servicii logistice. Acest aspect este cel mai des utilizat in cadrul depozitelor de produse, pentru a monitoriza starea produselor. Activitatea presupune plasarea unor device-uri pe podea, care au capacitatea de a inregistra mai multi factori, precum caldura, umezeala, modul de depozitare. In acest fel, dispozitivul, conectat la sistemul companiei va oferi informatii care iti vor spune daca produsul nu este depozitat corespunzator. Totodata, sistemele disponibile prin IoT pot fi setate pentru a intelege fluxul de produse si cererea de pe piata. Acest lucru poate ajuta la crearea de rapoarte automate cu privire la necesitatea aprovizionarii sau a transportului catre destinatii.
  • Metode de depozitare inteligente. In capitolul ce cuprinde tehnologia se inscriu si alte tipuri de sisteme de depozitare fata de cele traditionale din logistica. Acest aspect schimba modul in care produsele sunt transportate de la producator la clienti. De exemplu, paletii „smart” pot atentiona utilizatorii daca sunt incarcate mai mult sau mai putin fata de capacitatea maxima. Astfel, se poate imbunatati si eficientiza procesul de incarcare.

Produsele si informatiile despre acestea

  • Circulatia produselor. Majoritatea companiilor care apeleaza la servicii logistice urmaresc eficientizarea si prioritizarea circulatiei produselor din depozite catre clienti. Astfel, firmele specializate in servicii logistice urmaresc impunerea unui flux continuu in circulatia produselor. Astfel, nu vor aparea  probleme care sa creeze lipsuri sau intarzieri costisitoare.
  • Circulatia informatiei. Un bun flux pentru circulatia produselor nu este indeajuns pentru a realiza un sistem de management eficient de servicii logistice. Trebuie sa tii cont ca informatia legata de serviciile pe care le oferi sa fie stocata corespunzator si analizata de software-uri profesioniste. Stocarea si utilizarea informatiei cuprinde multe elemente, de la computerele utilizare, la software, network, programe de monitorizare si interfete de stocare.
  • Un element foarte important este legat de procesul de inventariere marfuri. Acesta trebuie sa fie realizat de o echipa profesionista si atenta la detalii, care sa dispuna de instrumentele necesare numararii eficiente a produselor. O numarare corecta a stocului iti ofera o privire de ansamblu cu privire la mentinerea fluxului continuu de produse si a evidentei cheltuielilor.

Procesul de servicii logistice care se ocupa cu lanturile de distributie implica o serie de activitati conexe si diferiti actori care completeaza acest proces complex. Baza unui sistem de management eficient il reprezinta contractarea unor servicii logistice profesionale. Data fiind complexitatea si multitudinea de activitati care cuprin acest domeniu, expertii in logistica pot asigura faptul ca produsele tale ajung la destinatie.

actori in servicii logistice

Externalizare

Externalizarea serviciilor logistice si de management al lantului de aprovizionare este cea mai eficienta si economica metoda pentru a castiga un avantaj competititv. Externalizarea acestor operatiuni va ofera solutia completa pentru servicii logistice. Printre acestea se numara depozitarea, echipamentele necesare procesarii comenzilor, computere, sisteme informationale, stocare si transport. Cand aveti posibilitatea de a obtine toate aceste elemente dintr-un singur loc, economisit timp care poate fi investit in alte activitati de crestere a afacerii.