Cand o companie se ocupa cu un numar mare de produse se impune o modalitate de a tine pasul cu situatia acestora si a le gestiona corect. Acest lucru se poate face prin inventariere, care poate ajunge sa ridice problem serioase daca apare un inventar incorect, alimentat de calcului gresit al acestuia.

De ce este periculos un inventar incorect

In mod automat, daca apare o numarare incorecta a inventarului, vor aparea probleme in gestionarea acestuia dar si in intelegerea numarului de produse pe care le ai si pe care le-ai vandut.

Greseli in numararea stocului si consecintele lor

  • Obtinerea unui stoc de produs mai mare decat cel corect va genera in mod automat o ajustare in plus a pozitiei stocului, alaturi de recunoasterea unui venit, lucru care nu este necesar in realitate.
  • Obtinerea unui stoc de produs mai mic decat cel corect are un efect total opus celui precedent, si anume faptul ca ajustarea pozitiei stocurilor se va realiza in minus, impreuna cu recunoasterea unei cheltuieli.
  • Numararea produselor care apartin colaboratorilor. In acest caz pot aparea probleme in legatura dintre companie si furnizori, deoarece, cu toate ca in depozit pot exista stocuri pentru companie, acestea nu trebuie incluse in calucul, deoarece nu reprezinta proprietarea companiei. Oricare calcul de acest fel va rezulta intr-un inventar incorect.
  • Utilizarea unitatilor de masura necorespunzatoare – cea mai frecventa greseala este faptul ca sistemul de gestiune este programat sa inventarieze intr-un fel, in timp ce numararea propriu zisa se realizeaza diferit
  • Erori de introducere in sistem – acest aspect poate fi evitat cu usurinta printr-o atentie sporita, deoarece nu toate erorile de acest fel sunt sesizate de sisteme
  • Erori legate de nepregatirea corecta a inventarului – daca procesul de inventariere si numarare nu este strict delimitat, pot aparea erori care dau peste cap mersul altor procese din cadrul companiei

Cele mai grave si frecvente consecinte aparute intr-un inventar incorect se materializeaza in forma pierderilor economice pentru companie. Acest lucru se poate realiza fie prin achizitia unor stocuri suplimentare care nu sunt necesare de fapt, fie prin plata unor taxe pentru niste produse care nu au fost vandute.