Procesul de inventariere ajuta orice comerciant su furnizor sa isi cunoasca stocurile de produse si sa se adapteze in functie de cererea clientilor sai. Specialistii in servicii de inventariere marfuri numara si inregistreaza fiecare produs din magazinul tau. Cand procesul se incheie si inventarul tau este predat, vei primi un raport care iti arata variatiile de stoc si costurile aferente acestuia.

Metode de lucru in procesul de inventariere

  1. Numararea completa. Aceasta metoda se aplica de obicei la sfarsitul anului financiar pentru a obtine o valoare exacta a produselor tale. Acest tip de inventariere cuprinde atat produsele aflate in magazin, cat si produsele din depozit. Pentru a obtine date cat mai precise, este recomandat sa realizezi procesul de inventariere cat timp magazinul este inchis. Numararea completa reprezinta un proces ce implica multa munca si persoane specializate in inventariere.
  2. Numararea partiala. Prin aceasta metoda se numara doar o mica parte a produselor tale, punandu-se accentul pe anumite aspecte. Acestea pot include doar un anumit brand, un tip de produs sau elemente ale furnizorilor. Aceasta numarare se realizeaza pe tot parcursul anului, in mod constant, chiar in timpul orelor de functionare. Procesul de inventariere partiala contribuie la o buna analiza a stocului si la realizarea numararii anuale.

Beneficiile procesului de inventariere:

Principalul motiv pentru care se realizeaza inventarierea este pentru a prezice modul in care se vor desfasura vanzarile. Rezultatele inventarului te pot ajuta la crearea unei strategii de afacere eficienta.

Numararea produselor din stoc iti arata diferentele intre comenzi si vanzari. Orice inconsistenta dovedeste faptul ca au existat produse furate, fie de catre clienti sau de catre angajati.

Numarul exact de produse de care dispui in magazin si in depozit indeplinesc cerinta clientilor tai. Astfel, daca stii intotdeauna cate produse ai sau de cate ai nevoie, iti vei mentine clientii satisfacuti.

Etapele procesului de invetariere:

  • Planificarea procesului
  • Selectarea echipei de inventariere
  • Programarea si instruirea echipei
  • Achizitionarea etichetelor de inventar
  • Oprirea activitatii din depozit si a livrarii de noi produse
  • Organizarea produselor in categorii
  • Numararea propriu-zisa
  • Analizarea rezultatelor.

Indiferent daca realizezi o inventariere fizica sau electronica, exigenta in acest proces este absolut necesara. Din acest motiv, trebuie sa alegi companii specializate in aceasta activitate.