Blog

Distribuie pe:

Industria de retail este una plina de oportunitati si avantaje pentru cei care vor sa isi deschida o afacere. In acelasi timp insa, este si un domeniu care intampina cateva provocari. Afaceristii din retail se vor intalni cu diverse probleme, de la concurenta ridicata pana la lipsa datelor necesare.

Exista totusi solutii pentru aceste probleme. Trebuie doar sa fii pregatit, sa detii informatiile necesare care sa te ajute sa dezvolti o strategie.

Pentru ca provocarile din industria de retail sa nu te ia prin surprindere, mai ales daca esti la inceput de drum, ti-am pregatit un mic ghid.

Care sunt provocarile din industria de retail?

 1. Preferintele clientilor se schimba foarte repede, astfel ca afacerea ta trebuie sa corespunda cu dorintele lor. Pentru ca vanzarile sa creasca, trebuie sa iti adaptezi compania, celor mai noi tendinte sau tendintelor sezoniere. Un magazine de succes trebuie sa anticipezi produsele care se vor vinde cel mai bine pentru a-si fideliza clientii. Clientii isi doresc interactiune, produse in continua dezvoltare si de calitate si servicii rapide. De aceea, managerii ar putea organiza focus grupuri sau chestionare prin care sa identifice nevoile consumatorilor.
 2. Consumatorii sunt dispusi sa plateasca din ce in ce mai mult pentru a-si satisface nevoile principale, de aceea taie din bugetul atribuit altor produse. In aceasta situatie este necesar sa stii cum sa ii faci sa cumpere.
 3. Trebuie sa detii controlul asupra stocurilor. Gestiunea si inventarierea acestora este foarte importanta. Astfel vei putea proteja firma de furturi, dar vei avea si un management financiar organizat.
 4. Comunicarea interna este o provocare des intalnita in afacerile cu amanuntul. Acest proces depinde de marimea companiei si numarul angajatilor. In privinta acestui lucru, trebuie sa se asiguri fluxuri de comunicare intre angajati si manageri. Este esential sa se optimizeze interactiunea dintre acestia pentru a se urmari rezultatele proceselor de productie si vanzare. Dupa organizarea sarcinilor si a operatiunilor, trebuie masurate rezultatele si daca s-au atins obiectivele. Centralizarea acestor informatii s-ar face mult mai eficient printr-un sistem operational cu suport IT.
 5. O alta provocare in industria retail este transparenta. Noile generatii de consumatori cer din ce in ce mai multa transparenta atunci cand vine vorba de practicile etice.
 6. Tehnologia avanseaza in fiecare zi, de aceea managerii trebuie sa se adapteze schimbarilor. De asemenea, colectarea de date este foarte importanta pentru strategia de marketing, strategia vanzarilor si imbunatatirea produselor/serviciilor.
 7. Atragerea personalului calificat este o alta provocare. Din cauza faptului ca oamenii nu vad o oportunitate de dezvoltare in domeniul retail, companiile duc lipsa de angajati. Unele dintre ele recurg la anumite bonusuri sau beneficii. Totodata oamenii au nevoie sa vada avantajele si posibilitatile de avansare.

Provocarile enumerate mai sus sunt cateva intalnite general, insa ele pot diferi de la afacere la afacere. Daca vrei sa ai rezultatele dorite si sa fii sigur ca business-ul tau merge in directia buna, poti apela la firma Id Total pentru servicii logistice si nu numai.

 

Distribuie pe:

Daca ai o idee buna de afacere si iti doresti sa iti deschizi o firma sau un PFA, jumatate din treaba este deja facuta. Cealalta jumatate consta in activitatile pe care le ai de facut ca sa deschizi o afacere si la inceputul acesteia. Dar mai intai de toate, nu te panica si nu amesteca treburile. Un start-up are o ordine fireasca a lucrurilor pentru ca mai apoi sa se transforme intr-un business de succes. Daca vrei sa ii dai ideii tale o forma reala, ti-am pregatit o lista cu cateva sfaturi pentru afaceristi la inceput de drum:

Sfaturi pentru afaceristi incepatori:

 1. Alege sa deschizi o afacere intr-un domeniu care iti place sau cu care ai mai avut contact

Este important sa cunosti domeniul in care vrei sa ai un business. Astfel, iti va fi mai usor sa gestionezi activitatile, dar si sa te dezvolti. De asemenea, alege ceva care iti place sa faci. O sa investi timp si resurse, asa ca nu trebuie sa o faci din obligatie, ci sa iti aduce placere.

 1. Intereseaza-te de programe care sustin firmele mici aflate la inceput

Bineinteles ca este important sa dispui de un budget acre iti va permite sa investesti, dar exista si cazuri in care mai ai nevoie de cateva resurse. Si atunci o solutie buna sunt programele care sustin intreprinderile mici si mijlocii, aflate la inceput. Un astfel de program este Start-up Nation care ofera sprijin financiar firmelor in anumite conditii.

 1. Studiaza piata si concurenta

Invata cat mai multe despre industria in care te vei lansa, ce servicii poti oferi, ce presupune domeniul respectiv, etc. In acelasi timp studiaza-ti concurenta. Vezi cum lucreaza, cum se prezinta si ce ofera, ca mai apoi tu sa iti imbunatatesti strategia. Daca vei veni cu ceva in plus sau diferit fata de concurenti, cu siguranta vei avea succes.

 1. Scrie planul de afaceri

Planul de afaceri te va ajuta sa iti organizezi totul mult mai bine. Scrie conceptul afacerii, elementele principale si cateva detalii generale despre cum va functiona. Astfel vei sti de unde sa incepi si cum sa procedezi pe parcurs pentru a economisi timp si bani.

 1. Pune la punct aspectele legale si fiscale

Intereseaza-te care sunt actele si tarifele necesare pentru a demara activitatea. Este o parte mai complicata, asa ca cel mai sigur ar fi sa apelezi la persoane specializate care te pot indruma in acest sens. Ei iti vor da indicatii esentiale si sfaturi pentru afaceristi incepatori.

 1. Pune la punct procedurile logistice/administrative

Procedurile logistice implica inventarierea marfii si activelor, contabilitate, retail audit, merchandising, etc. Toate acestea vor fi dificil de realizat doar de catre tine. Apeleaza la o firma specializata care se poate ocupa de ele. Asa nu vei beneficia de echipamente performante de gestionare si personal calificat, ci si de siguranta calitatii serviciilor tale.

 1. Da dovada de profesionalism si formeaza-te ca un viitor manager/angajator

Tu vei prima imagine a firmei tale si agentul de marketing, asa ca trebuie sa inspiri profesionalism. Atat prin modul de a te comporta si prin informatiile pe care le detii, cat si prin aspect. Mai tarziu vei fi un angajator, iar pentru asta trebuie sa stii cum sa iti tratezi angajatii.

Distribuie pe:

Știi cum se spune, dacă lucrezi prea mult și nu îți aloci timp pentru pauze, atunci o să ajungi să clachezi. Oamenii care nu se bucură de timpul lor liber pot deveni plictisiți și, în final, plictisitori. Până și cei mai de succes lideri aleg să evadeze din rutina de la job pentru a se putea întoarce înapoi cu forțe proaspete.

[…]

Distribuie pe:

Sărbătorile sunt o ocazie excelentă pentru a face profit în rândul celor care activează în domeniul retail. Totuși, care sunt mai exact modalitățile prin care poți stimula creșterea vânzărilor în această perioadă? Există o rețetă magică pe care foarte puțini o știu sau totul constă în lucruri simple care ți se păreau atât de simple încât nici nu te-ai gândit la ele?

[…]

Distribuie pe:

Deși lumea modernă ne oferă atât de multe posibilități pentru a reuși în carieră, nu trebuie să omitem faptul că competiția crește în fiecare zi. Acest lucru nu trebuie să ne îngrijoreze, ci, mai degrabă, să ne motiveze să fim la curent cu cele mai noi modalități de a trece prin provocările de zi cu zi și a reuși să ajungem cât mai sus.

[…]

Distribuie pe:

Există o mulțime de motive pentru care un angajat alege să își părăsească locul de muncă. Unii vor să lucreze în alte orașe sau țări, alții vor să investească în hobby-urile lor sau să își deschidă propriul business. Cu toate acestea, cele mai importante motive pentru care oamenii pleacă de la actualul loc de muncă țin de politica internă a companiei.

[…]

Distribuie pe:

Cu toții ne-am întrebat de unde vine conceptul de Black Friday, această perioadă benefică atât pentru cumpărători, cât și pentru retaileri. Ei bine, se pare că povestea din spatele său este ceva mai complicată și mai întunecată decât ne-am fi imaginat inițial.

[…]

Distribuie pe:

Domeniul vânzărilor este unul foarte complex și nu cunoaște limite atunci când vorbim despre gama de produse și despre modul de la promova cât mai bine în rândul clienților. De fiecare dată când purtăm o discuție cu un prospect, trebuie să luăm în seamă anumite aspecte care vor duce conversația la un nivel de la care mingea să fie întotdeauna în terenul tău.

[…]

Distribuie pe:

Vin momente în care simți că job-ul tău nu este tocmai ceea ce ți-ai dori și că nu te ajută să evoluezi nici pe plan profesional, dar nici în viața personală. În acel moment te gândești dacă nu cumva ai avea nevoie de un job flexibil care să susțină un echilibru între timpul pe care îl petreci la lucru și cel pe care ți-l aloci pentru viața personală și pentru alte eventuale proiecte pe care vrei să le dezvolți în viitor.

[…]

Distribuie pe:

Atunci când vine vorba despre piața de retail, accentul trebuie pus pe detalii și pe experiența clientului. Cum există o multitudine de surse de unde acesta își poate procura produsele dorite, diferența este făcută de cum reușești tu, ca retailer, să îl motivezi să cumpere din considerente emoționale.

[…]

Distribuie pe:

© 2018 IDTotal

Distribuie pe: